Tandarts tarief

Het belang van kindertandheelkunde: Hoe zorg je voor de mondgezondheid van je kind?

Het belang van kindertandheelkunde: Hoe zorg je voor de mondgezondheid van je kind?

Geplaatst op

De tanden en het tandvlees van je kind zijn belangrijk voor zijn of haar algehele gezondheid en welzijn. Een goede mondverzorging kan helpen om gaatjes, tandbederf, tandvleesontsteking en andere problemen te voorkomen. Bovendien kan een gezonde glimlach het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden van je kind bevorderen.

Maar hoe zorg je ervoor dat je kind de juiste zorg krijgt voor zijn of haar gebit? Wat zijn de specifieke behoeften van kinderen op het gebied van tandheelkunde? En hoe kun je een tandarts vinden die gespecialiseerd is in kindertandheelkunde?

In deze blog geven we je enkele tips en adviezen om de mondgezondheid van je kind te beschermen en te verbeteren. We leggen ook uit wat kindertandheelkunde inhoudt en hoe onze tandartspraktijk in Keizer Karelpark je kind kan helpen om een gezonde en mooie glimlach te ontwikkelen.

Wat is kindertandheelkunde?

Kindertandheelkunde is een tak van de tandheelkunde die zich richt op de preventie, diagnose en behandeling van tandheelkundige aandoeningen bij kinderen, vanaf de geboorte tot de adolescentie. Een kindertandarts heeft een extra opleiding gevolgd om te leren omgaan met de specifieke behoeften en uitdagingen van jonge patiënten. Een kindertandarts kan onder andere:

 • Het melkgebit en het blijvende gebit van je kind controleren op gaatjes, afwijkingen en ontwikkelingsproblemen.
 • Je kind voorlichten over het belang van een goede mondhygiëne en het aanleren van de juiste poets- en flosstechnieken.
 • Je kind adviseren over voeding en leefstijl die gunstig zijn voor de mondgezondheid.

 • Je kind beschermen tegen tandbederf door het aanbrengen van fluoride of sealants op de tanden.

 • Je kind behandelen voor tandheelkundige problemen zoals gaatjes, tandtrauma’s, misvormde tanden of een slechte beet.

 • Je kind doorverwijzen naar andere specialisten indien nodig, zoals een orthodontist, een kaakchirurg of een logopedist.

Waarom is kindertandheelkunde belangrijk?

Kindertandheelkunde is belangrijk omdat het helpt om de basis te leggen voor een levenslange goede mondgezondheid. Door je kind regelmatig naar een kindertandarts te brengen, kun je:

 • Tandheelkundige problemen vroegtijdig opsporen en behandelen, voordat ze ernstiger of pijnlijker worden.

 • Tandheelkundige problemen voorkomen door preventieve maatregelen te nemen, zoals fluoride of sealants.

 • De groei en ontwikkeling van het gebit en de kaak van je kind bevorderen en ondersteunen.

 • De angst voor de tandarts verminderen of wegnemen door je kind te laten wennen aan een vriendelijke en veilige omgeving.

 • De samenwerking tussen jou, je kind en de tandarts verbeteren door een vertrouwensband op te bouwen.

 • De kosten voor toekomstige tandheelkundige behandelingen verminderen door problemen te voorkomen of te minimaliseren.

Hoe zorg je voor de mondgezondheid van je kind?

Naast het regelmatig bezoeken van een kindertandarts, zijn er nog andere dingen die je kunt doen om de mondgezondheid van je kind te verzorgen. Hier zijn enkele tips:

 • Begin met de mondverzorging zodra de eerste tandjes doorkomen. Maak ze schoon met een zacht doekje of een babytandenborstel. Gebruik geen tandpasta tot je kind twee jaar oud is.

 • Leer je kind om twee keer per dag te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta. Gebruik een kleine hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt. Help je kind met het poetsen tot hij of zij ongeveer acht jaar oud is of zelfstandig kan poetsen.

 • Leer je kind om dagelijks te flossen zodra de tanden elkaar raken. Help je kind met het flossen tot hij of zij ongeveer tien jaar oud is of zelfstandig kan flossen.

 • Beperk de consumptie van suikerhoudende en zure dranken en voedingsmiddelen, zoals frisdrank, sap, snoep en koekjes. Geef je kind liever water, melk, kaas, fruit en groenten.

 • Moedig je kind aan om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen, zoals het eten van regelmatige maaltijden en het vermijden van snacken tussen de maaltijden door.

 • Laat je kind geen flesje met melk, sap of andere zoete dranken in bed meenemen. Dit kan leiden tot zuigflescariës, een ernstige vorm van tandbederf bij jonge kinderen.

 • Laat je kind stoppen met duimen zuigen of op een speen zuigen zodra de blijvende tanden doorkomen. Dit kan de stand en de vorm van de tanden en de kaak beïnvloeden.
 • Bescherm de tanden van je kind tegen verwondingen door hem of haar een gebitsbeschermer te laten dragen bij het sporten of spelen. Raadpleeg zo snel mogelijk een tandarts als je kind een tand breekt, verliest of beschadigt.

Hoe vind je een goede kindertandarts?

Als je op zoek bent naar een goede kindertandarts voor je kind, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Je kunt bijvoorbeeld:

 • Vragen naar aanbevelingen van vrienden, familieleden, collega’s of andere ouders die tevreden zijn over hun kindertandarts.

 • Zoeken naar online reviews, ratings of getuigenissen van andere patiënten die ervaring hebben met een bepaalde kindertandarts of tandartspraktijk.

 • Contact opnemen met de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK) voor een lijst van erkende en gekwalificeerde kindertandartsen in jouw regio.

 • Een afspraak maken voor een kennismakingsbezoek om de tandartspraktijk te bekijken en te zien hoe de tandarts en het personeel met je kind omgaan. Let op de hygiëne, de sfeer, de faciliteiten en de apparatuur van de praktijk.

 • Vragen stellen aan de tandarts over zijn of haar opleiding, ervaring, specialisatie, werkwijze en tarieven. Zorg ervoor dat je je comfortabel en vertrouwd voelt met de tandarts en dat hij of zij al je vragen duidelijk en eerlijk beantwoordt.

Waarom kiezen voor onze tandartspraktijk in Keizer Karelpark?

Als je op zoek bent naar een betrouwbare en professionele kindertandarts in Keizer Karelpark, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze tandartspraktijk biedt hoogwaardige en persoonlijke zorg voor kinderen van alle leeftijden. Wij hebben:

 • Een team van ervaren en vriendelijke tandartsen die gespecialiseerd zijn in kindertandheelkunde. Zij hebben extra opleidingen gevolgd om te leren hoe ze het beste met jonge patiënten kunnen omgaan en hoe ze hen kunnen helpen om hun angst voor de tandarts te overwinnen.
 • Een moderne en gezellige praktijk die speciaal is ingericht voor kinderen. Wij hebben een speelhoek, een tv-scherm, een kleurplatenboek en andere leuke dingen om je kind te vermaken en te ontspannen tijdens het wachten of de behandeling.
 • Een breed scala aan diensten en behandelingen die gericht zijn op het behoud en de verbetering van de mondgezondheid van je kind. Wij bieden onder andere periodieke controles, fluoridebehandelingen, sealants, vullingen, kronen, wortelkanaalbehandelingen, extracties, beugels en implantaten.

Keizer Karelpark Tandartsen

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden