De meeste mensen hebben een eigen tandarts waar ze altijd heen gaan als ze een controle hebben. Het kan voorkomen dat er een keer een situatie is waarbij er een acute behandeling nodig is, in deze gevallen moet je naar een spoedtandarts. Het kan zo zijn dat jouw eigen tandarts geen spoedtandarts is en dus ‘s avonds en ‘s nachts dicht is. Gelukkig zijn er in het hele landen praktijken waar ze kunnen helpen, of je nou een spoedtandarts in Amsterdam zoekt of een spoedtandarts in kleinere dorpen, er is er altijd wel een relatief dichtbij.

Wanneer mag je contact opnemen met een spoedtandarts?

De spoedtandarts is bedoeld voor behandelingen bij uiterste noodgevallen waar direct actie ondernomen moet worden. Je kan altijd proberen om de pijn te onderdrukken met paracetamol of andere pijnstillers. Er wordt meestal een onderscheid gemaakt of een klacht spoedeisend is of niet, Onder spoedklachten vallen:

  • Hevige bloedingen na een ingreep
  • Een ongeval waar uw gebit beschadigd is.
  • Ernstige kiespijn
  • Een kaakbreuk

geen spoedklachten zijn de volgende: (hierbij wordt er aangeraden om te wachten tot de volgende dag)

  • Loszittende bruggen of kronen
  • Uitgevallen vullingen
  • Afgebroken tanden of kiezen
  • matige pijnklachten

Want kunt u doen tot u behandeld kunt worden

Zeker bij zeer pijnlijke omstandigheden is het belangrijk dat je rustig blijft. Probeer rustig via de neus in te ademenen en via de mond uit te ademen. Probeer ook niet teveel te lopen of bewegen. Pijnstillers mogen altijd ingenomen worden. In het geval van een bloeding kan je proberen de bloedstroom te stoppen door er druk op uit te oefenen met tissues of schone watjes. Ook bij afgebroken tanden is het belangrijk dat deze vochtig bewaard wordt, zoals in een glas melk of zelfs onder je tong.

Wat als je geen patiënt bent van de spoedtandarts?

Als je voor een behandeling naar een kliniek gaat waar je zelf geen vaste patiënt bent, is het belangrijk om een aantal zaken mee te nemen, namelijk een geldige verzekeringspas, een identiteitsbewijs en contant geld/pin. Als je bij een kliniek aankomt zonder een identiteitskaart wordt vaak zonder pardon weer weggestuurd, ook is er meestal geen optie om te pinnen.